Net als veel andere bedrijven moeten ook theaters regelmatig een ontruimingsoefening doen. Dat dit moet gebeuren met een volle zaal is lastig, want een ontruimingsoefening is geen fijne onderbreking van een voorstelling. Maar wat nou als de ontruiming een onderdeel is van de voorstelling? Dit briljante idee ligt aan de basis van de voorstelling Sirene, waarmee Yvonne van den Eerenbeemt op 9 oktober in theater Het Klooster in Woerden stond.

 

Jacqueline Engelhard is hoofd productie en facilitaire zaken van Het Klooster. Zij kwam deze voorstelling op het spoor via de website omdenken.nl en besloot om deze naar Woerden te halen. ‘Sirene is een leuke combinatie van een ontruimingsoefening en een voorstelling, veel beter dan te moeten ontruimen tijdens een reguliere voorstelling. Je combineert het verplichte onderdeel met iets leuks. We hebben alle vrijwilligers, alle medewerkers en belangstellenden uitgenodigd,’ zegt ze.

 

Grondige voorbereiding

Jacqueline vroeg Marianne Mulder om de ontruimingsoefening te begeleiden. ‘Naar medewerkers toe wekt het vertrouwen als een deskundig iemand het begeleid. We hebben bij Het Klooster een ontruimingsplan en -protocol. Dat moet van tevoren met alle betrokkenen worden doorgenomen zodat iedereen weet waar hij aan toe is. De conciërges, de omwonenden, de brandweer. Marianne heeft het grondig voorbereid en alle betrokkenen gebrieft en geïnformeerd. En na afloop heeft ze aan ons teruggekoppeld wat goed ging en wat minder goed ging.’

 

Resultaat

‘De oefening is heel soepel verlopen. Binnen de tijd die ervoor stond was het hele gebouw ontruimd. Niet alleen de mensen uit de theaterzaal, maar ook de leerlingen en docenten boven, want er waren ook muzieklessen aan de gang. Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten uit gekomen, maar we weten allemaal wat er moet gebeuren, iedereen kent zijn rol en is voorbereid. Marianne gaat ons helpen om de aandachtspunten verder op te pakken, zodat we het bij een echte ontruiming nog beter doen.’

De ontruimingsoefening was dus geslaagd, maar geldt dat ook voor de voorstelling? Kyra Lancee woonde op onze uitnodiging de voorstelling bij en maakte het volgende verslag.

Sirene

Om 20.00 uur begon de voorstelling waarin Yvonne van den Eerenbeemt je meeneemt in een herkenbare cabaretvoorstelling over het leven, de ploeteringen, de diepe dalen en aan het trekken van de noodrem zodat de sirene gaat. Dit doet ze aan de hand van hilarische sketches, fantastische personages, mooie zang en heerlijke humor.
Midden in een verhaal over een meisje dat op een dakterras een gesprek heeft met Mary, een dame van in de 70 die de ups en downs van het leven gezien heeft, begint de schoorsteen te roken en te roken… En dan…… wordt het menens. De rook vanuit de voorstelling vliegt de theaterzaal in. De ontruiming van het theater begint.
 

We werden vriendelijk verzocht om het pand te verlaten en te verzamelen op de parkeerplaats aan de zijkant van het gebouw. Dus hup, alle voorbereidingsspullen snel in de rugzak proppen, paraplu in de aanslag en direct de zaal verlaten. Iedereen was binnen 5 minuten buiten en stond gezellig op de P te kletsen alsof er niets aan de hand was.

 Na nog eens 5 minuten mochten we weer naar binnen waar ons werd meegedeeld dat de ontruiming zeer goed was verlopen. Al met al had het niet meer dan 10 minuten geduurd. Stonden wij daar met ons noodpakket voor 3 uur… 

Van al deze consternatie moesten we natuurlijk bijkomen in de pauze, met een lekker drankje. Daarna ging de voorstelling weer verder. We werden nog meer geïnformeerd over het leven van de hoofdrolspeelster, daar boven op het dakterras. Ook zijn we op de hoogte gehouden over haar liefdesleven, haar hilarische date met een oud-klasgenoot, en hoe ze vanuit huis diverse omroepberichten voor verschillende winkels op eigen wijze invult.  

Maar ondanks alle ellende en de sirene die je af en toe moet laten horen, is de moraal van het verhaal: alles komt goed. Met deze wijze woorden gingen we met een lach, opgeruimd naar huis.