Masterclass Toxicologie bij BASF

Leerzaam en interessant voor alle medewerkers

BASF is een internationaal chemieconcern, dat grondstoffen en oplossingen ontwikkelt voor klanten in nagenoeg alle sectoren en bijna alle landen ter wereld. In Nederland werken ongeveer duizend mensen verspreid over acht locaties. De locatie in Heerenveen ontwikkelt en maakt additieven en bindmiddelen als grondstoffen voor de drukinkt- en coatingindustrie zoals polymeerproducten voor duurzame inkten voor voedselverpakkingen. Er werken zo’n 210 mensen, zowel in ontwikkelingslaboratoria als in de productie, die 24 uur per dag, zeven dagen in de week door gaat.


Opdracht

Wat doen gevaarlijke stoffen met het menselijk lichaam?

Bij BASF in Heerenveen worden elk jaar in het kader van het Environment Health and Safety beleid (EHS) trainingen en cursussen voor alle medewerkers georganiseerd. ‘Het gaat er daarbij om medewerkers goed te informeren en zich bewust te laten worden van de risico’s’, vertellen Arjan Termaten, Manager Product Development Printing en Packaging Europe en Jaap Louwes, EHS Specialist. ‘In de zomer van 2015 zochten we een cursus over wat gevaarlijke stoffen met het menselijk lichaam doen. We werken veel met gevaarlijke stoffen en weten welke veiligheidsmaatregelen we daarbij op ons werk moeten nemen. Maar wat kan er gebeuren als je bepaalde stoffen toch binnen krijgt? Hoe gaat je lichaam daarmee om en wat voor impact heeft dat? Het gaat ons om nog meer bewustwording bij de medewerkers. Wij vroegen ons af hoe het kan dat wij bijvoorbeeld alcohol in het laboratorium als gevaarlijke stof behandelen met een lage grenswaarde, terwijl we het privé gewoon kopen en drinken. Wat doen CMR-stoffen (carcinogene, mutagene en reprotoxische stoffen) met je lichaam? Waarom wordt de één er wel ziek van en de ander niet?

We wilden een cursus in begrijpelijk Nederlands, voor medewerkers van alle niveaus. Toen we op internet gingen zoeken, kwamen we uit bij een cursus toxicologie van Veiligheidsconcept MCM.’


Aanpak

Eerst een pilot

’Na overleg heeft Rokus Zijl van Veiligheidsconcept MCM eerst een pilot ‘Gevaarlijke stoffen en inleiding in de toxicologie’ gehouden voor ons productontwikkelings- en technical service team. In dat team zitten medewerkers met heel verschillende achtergronden. Omdat zij er allemaal positief over waren, hebben we de masterclass ook voor de andere medewerkers opengesteld.’


Resultaat

Boeiend, sprekende voorbeelden, interactief

‘Inmiddels hebben in zeven sessies zo’n 150 medewerkers de masterclass gevolgd. Toxicoloog Rokus Zijl heeft veel kennis van zaken en weet iedereen drie tot vier uur bij de les te houden. Hij mixt informatie over toxicologie met sprekende voorbeelden. Dat doet hij boeiend, met humor en in klare taal, zodat het bij iedereen blijft hangen. En hij geeft veel ruimte voor persoonlijke vragen. Zo blijkt er onder andere voor alcoholconsumptie geen veilige ondergrens in relatie tot kanker. Of je het wel of niet krijgt, ligt niet alleen aan het binnenkrijgen van de schadelijke stof, maar ook aan slechte voeding en erfelijkheid.

Al onze mensen zijn zich nu nog meer bewust van de risico’s van de gevaarlijke stoffen die wij op onze laboratoria en in de productie gebruiken. En ze zijn er nog meer van doordrongen daar nooit laconiek mee om te gaan.

De reacties van de medewerkers zijn zeer enthousiast en tonen ook meer bewustwording buiten hun werk: ‘Rokus is een boeiende spreker.’ ‘Ik let nu nog meer op de aangebrande delen van het vlees bij het barbecueën.’ ‘Alcohol en roken zijn beide slecht.’ ‘We moeten meer wortelen en rabarber eten.’ Diverse medewerkers hadden daarna duidelijk meer moeite met het opsteken van een sigaret.

Er staat nog één masterclass op de agenda en wij zullen hem zeker aanraden aan onze collega’s van de andere vestigingen van BASF.’

Arjan Termaten en Jaap Louwes

Quote van BASF over Toxicologie Masterclass in najaar 2015: https://www.vcmcm.nl/veiligheidsconcept/clientele/